3 restauracje nad polskim morzem, które naprawdę warto odwiedzić
Polskie morze w okresie wakacyjnym przyciąga ogromne ilości turystów z całego kraju i nie tylko.
Zgodnie z zasadą, że zwiedzać trzeba za pomocą wszystkich zmysłów, podczas wakacji wiele osób pragnie odkrywać nowe smaki i nietuzinkowe restauracje serwujące to, czego na co dzień się nie jada. Czy warto wykupić wczasy z wyżywieniem nad polskim morzem? A może warto zawitać do którejś z restauracji? Wybór należy do Ciebie, a poniżej znajdziesz informacje o restauracjach, które uchodzą za najciekawsze nad polskim morzem.
Mariacka 1 Food & Wine w Gdańsku
To niezwykle klimatyczna restauracja znajdująca się w bliskim sąsiedztwie Bazyliki Mariackiej. Wnętrza stanowią połączenie tradycji i nowoczesności w połączeniu styli industrialnego z gotyckim wykończeniem. Jednak to nie wystrój stanowi tutaj najważniejszą kwestię.
W karcie dań znajduje się wiele ciekawych potraw pełnych nietuzinkowych połączeń smakowych, które serwowane są w bardzo efektowny sposób. Wizyta nad morzem zobowiązuje do skosztowania znakomitych ryb, a tych tutaj nie brakuje. Sandacz serwowany jest z emulsją cytrynową i puree z groszku i mięty, a z kolei sum afrykański z sałatką z kalafiora, kopru włoskiego i grejpfruta.
Phuket Thai Food and Bar w Sopocie
To alternatywa dla tych, którzy preferują mocno doprawioną kuchnię i mają już dość smażalni ryb czy polskiej kuchni. W tym miejscu znajdą znakomicie przyrządzone zupy tom-yum na bazie curry i mleka kokosowego, a także kurczaka curry z warzywami i ryżem czy też owoce morza serwowane z pikantno-słodkim sosem.
Pergola Restauracja Kołobrzeg
Pergola w Kołobrzegu to ekskluzywna restauracja w stylu śródziemnomorskim, gdzie w lecie można przenieść się na urocze patio pełne roślin. W menu króluje mieszanka kuchni polskiej i śródziemnomorskiej.
Można więc tutaj zjeść zarówno żurek staropolski z białą kiełbasą, jak i pikantną zupę rybną z kwiatami nasturcji. W karcie dań znajdują się dania mięsne, jak i potrawy przygotowane z myślą o wegetarianach, a z typowo nadmorskich potraw warto skosztować pieczonego halibuta albo dorsza.